Gå til hovedindhold

Billedtæpper af Sanne Ransby    

Sanne Ransby er billedvæver. Hun har vævet to store billedtæpper til dagligstuen i Generationernes Hus, hvori man kan møde og gå på opdagelse i den omkringliggende natur.

 • Læs op

Indhold

  Sky og bugt

  Når man befinder sig i Generationernes Hus, er man tæt på havet, havnen og skoven og det er omdrejningspunktet i Sanne Ransbys to store billedtæpper, som husets beboere kan betragte, når de tager plads i stuens sofa.

  Det ene tæppe hedder Skytæppe. Det skildrer himlen over bugten med et væld af skyformationer og giver luftige associationer som himle på falmede billeder i et gammelt fotoalbum. Sanne Ransby har brugt silke, hvor hun vil give billedet en særlig glans, mens hun andre steder har brugt hør, som har en mat papiragtig karakter.

  Det andet tæppe hedder Bugt og har langt mere sprælske farver med klare blå og orange toner; de samme farver, som containerne på havnen har. Bugtens horisont går som en klar linje på tværs af billedet, og hele tæppet er vævet, så det minder om havnens miljø. Sanne Ransby har vævet stofstrimler ind i det, der minder om klude, som er stive af malingrester og slidte af arbejde, som man kan finde på havnen. Mange af tæppets stofstrimler og garnender hænger ud forneden på tæppet som frynser og leder tankerne hen på ålegræs på sten, og bugtende tang i vandkanten. Når nogen går hurtigt forbi, eller når døren til terrassen står åben, bølger tæppet, og frynserne vugger blidt.

  Kunstnerisk samarbejde

  Sanne Ransbys tæpper er med til at give dagligstuen i Generationernes Hus et hyggeligt præg og gøre den til det fælles mødested, som rummet er for husets beboere. Et andet sted i dagligstuen, har hun lavet en billedvæg med mindre billeder. Sanne Ransby har inviteret kolleger til at bidrage til den væg med små værker. Der er broderi, grafik, træsnit, akvareller og keramik, og motivkredsen afspejler detaljer fra bugten, som for eksempel plantedele, et insekt og et stykke tjæret reb fra havnen. Sammen med stuens store monumentale billedtæpper minder billedvæggen om den måde, som de fleste ville indrette sig med kunst i deres egen private stue. 

  Sanne Ransby håber, at hun med udsmykningen og værkernes motiver kan sætte gang i samtaler og møder mellem husets beboere. I stuen kan man mødes om den natur og det havnemiljø, som er lige uden for hoveddøren på Aarhus Ø. 

  Sidst opdateret: 28. maj 2024